Tuesday, September 17, 2013

Havran (The Raven)

Havran, E.A. Poe Filozofia basnickej skladby Basen Havran napisal americky spisovatel Ellen Adgard Poe. Je to najznamejsia kratka basen vsetkych dob, ktora vysla v roku 1845. Koniec 18. storocia a prva polovica 19. storocia sa vyznacovala romantizmom ako v literature tak aj v umeni, kde spisovatelia naviazovali viac na svoje pocity a emocie ako na logicke myslienky a pohnutky. Poe ale svojimi vytvormi vytvoril vlastny bizardny svet plny melancholie a smutku, mysteriozny a duchovny fenomen, ktory evokoval strach a sialenstvo. Ked mal Poe 27 rokov ozenil s svojou 14-rocnou sesternicou, ktora neskor umrela na tuberkulozu v jeho naruci. Tato tragicka udalost ovplyvnila aj jeho tvorbu. Havran je najslavnejsia a najprekladanejsia basen z autorovej zbierky Havran a ine basne. Jedna sa o lyricko-epicku skladbu, v ktorej Poe vyjadruje uzkost a hrozu zo zivota a smrti, z vesmirneho prazdna. Básnik, žialiaci nad smrťou svojej milej Leonor, sa stret&a acute;va s majestátnym čiernym vtákom, ktorý v decembrovú noc vojde cez oblok do jeho príbytku sťa posol z iného sveta, ale neprezradí nič o tajomstvách posmrtného života.
bestessaycheap.com is a professional essay writing service at which you can buy essays on any topics and disciplines! All custom essays are written by professional writers!
Na vsetky otazky, zo zaciatku mienene zartom, odpoveda jednym slovom – nevermore (do slovenciny prekladane vacsinou ako viackrat nie alebo nikdy viac, občas ponechavane v originále, prekladatelskych rieseni tohto refrenu je velmi vela). Mužov neklud sa stupnuje v paniku a nakoniec v hrozu. Snazi sa havrana vyhnat, ten ale zostava na svojom mieste. Na zaver sa teda milenec pyta havrana na poslednu otazku &nda! sh; ci este stretne so svojou milou, ale havran mu opat odpoveda: „Nikdy viac“ a tym naznacuje, ze krkavec už nikdy neodletí z jeho duše. Milenec se teda tryzni a havran sa stava symbolom zla....If you want to attachment a full essay, order it on our website: BestEssayCheap.com

If you want to get a full essay, visit our page: cheap essay

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.